Sernik kokosowo – czekoladowy z polewą czekoladową na zimno Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Sernik kokosowo – czekoladowy z polewą czekoladową na zimno


Sernik kokosowo – czekoladowy z polewą czekoladową na zimno

czas przygotowania: 45 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 155 kcal /100g  | dieta: bez cukru, niskokaloryczna

Składniki:

Warstwa kokosowa:
– 60 g wiórków kokosowych
– 400g chudego twarogu
– 200g serka Emilki 0% (lub jakiś inny naturalny 0% tł)
– 40g odżywki białkowej kokosowej (lub białej czekolady)
– 20g żelatyny
– 140 ml wody
– słodzik – wg uznania

Warstwa czekoladowa:
– 200g serka Emilki 0% (lub jakiś inny naturalny 0% tł)
– 30g oleju kokosowego
– 20g kakao
– 5g żelatyny
– 80 ml wody
– słodzik – wg uznania

Polewa:
– 50g czekolady deserowej/gorzkiej
– 10 ml mleka 1,5%
– 10g masła extra 82%
– słodzik – wg uznania

Wykonanie:

  1. Warstwa kokosowa: wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy żelatynę rozpuszczając ją w 140ml wrzątku. Z wiórków odlewamy nadmiar wody i blendujemy razem z twarogiem, serkiem, odżywką i słodzikiem. Następnie masę łączmy z żelatyną i wykładamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  2. Warstwa czekoladowa: rozpuszczamy żelatynę w 80ml wrzątku. Następnie mieszamy serek, kakao, słodzik i rozpuszczony olej kokosowy. Łączymy z żelatyną i wylewamy na kokosową warstwę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  3. Polewa: rozpuszczamy czekoladę, masło i łączymy razem z mlekiem i słodzikiem. Polewamy warstwę czekoladową.

 SPRAWDŹ INNE FIT DESERY

tarta jaglana z granatemfit kopiec kretaJaglany Snickersfit lionCiasto owsiano-daktylowe

 

 

 

 

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.