Site icon PolandGetFit

Sałatka owocowo-orzechowa bulgur z serem pleśniowym

Sałatka owocowo-orzechowa bulgur z serem pleśniowym


Sałatka owocowo-orzechowa bulgur z serem pleśniowym – finałowa i zwycięska satałka z bitwy SeeBloggers. Podczas konkursu jako dodatek do dania z kurczaka, ale równie dobrze może funkcjonować jako samodzielne danie.

Sałatka owocowo-orzechowa bulgur z serem pleśniowym i sosem truflowym

czas przygotowania: 30 minut | kalorie: ok. 230 kcal /100g  | dieta: niskokaloryczna, wegetariańska

Składniki:

Sałatka:

– 100 g kaszy bulgur
– 1  awokado
– 2 garście borówki
– garść żurawiny
– garść orzechów włoskich
– 40 g sera pleśniowego blue
– mięta

– pieprz, sól, słodka papryka

Cytrusowy sos:
– sok z limonki
– sok z pomarańczy
– oliwa z oliwek
– sos balsamiczny
– miód
Wykonanie:
  1. Kaszę bulgur wsypujemy do garnka i prażymy przez minutę następnie zalewamy wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
  2. Kroimy awokado oraz ser pleśniowy, prażymy orzechy włoskie. Odcedzamy kaszę i łączymy ze wszystkimi składnikami.
  3. Robimy cytrusowy sos mieszając jego wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę.

SPRAWDŹ INNE FIT PRZEPISY

 

Exit mobile version