Sałatka z bakłażana, z granatem i solą morską
Sałatka z bakłażana, z granatem i solą morską to propozycja na schyłek lata. Rześkie poranki przypominają, że lato się powoli kończy, a zaczyna jesień. Lubię jesień – feria barw, malownicze krajobrazy skąpane w słońcu… Szkoda, że ta piękna złota polska jesień trwa u nas krótko, a większość tej pory roku jest zdominowana przez szarugę i deszcz. Dzisiejszy lunch jest nieco w takim klimacie: zachodzącego lata…
Sałatka z bakłażana, z granatem i solą morską
czas przygotowania: 20 minut | kalorie: ok. 70 kcal /100g | dieta: wegetariańska, wegańska, niskokaloryczna
Składniki:
-1/2 bakłażana
– mała szalotka
– jabłko
– 1-2 kromki czerstwego pieczywa
– 1/2 granata
– sól morska w płatkach, rozmaryn
– opcjonalnie odrobina oleju kokosowego do grillowania
Wykonanie:
- Bakłażan kroimy na cieniutkie plasterki jak chipsy i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Możemy skropić go olejem albo zgrillować na sucho – wówczas powstaną chipsy z bakłażana. Na tej samej patelni grillujemy pieczywo pokrojone w kostkę. Również można je skopić olejem dla uzyskania chrupkości.
- Jabłko kroimy na cienkie plasterki, również przypominające chipsy, szalotkę w piórka. Z granata wydobywamy owoce.
- Grillowany bakłażan i pieczywo mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i rozmarynem.