Sałatka z awokado, orzeszkami pinie i lio burakiem
Sałatka z awokado, orzeszkami pinie i lio burakiem zaskakuje smakiem i kolorami. Burak to nasz rodzimy superfood. Proces liofilizowania pozawala wydobyć z niego maksa – w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż w jego świeżej wersji. To świetne źródło witamin z grupy B, folianów oraz potasu, fosforu i żelaza. Burak zwykle jest polecany w przypadku anemii i słabszych wyników morfologii. W mojej sałatce pełni rolę dopełnienia smaku i jest elementem kolorystycznym nadającym jej funky style :). Spróbujcie koniecznie w wersji z chili i solą morską w płatkach.
Sałatka z awokado, orzeszkami pinie i lio burakiem
czas przygotowania: 15 minut | kalorie: ok. 140 kcal /100g | dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, niskokaloryczna
Składniki:
– mieszanka sałaty z burakiem
– żółta cukinia
– 1/2 awokado
– kilka pomidorków koktajlowych
– garść orzeszków pine
– burak lio shake Foods by Ann
– płatki chili, sól morska
Wykonanie:
- Cukinię kroimy na paski w stylu tagliatelle (najlepiej obieraczką do warzyw)
- Układamy sałatę i pozostałe warzywa według uznania
- Doprawiamy lio burakiem, płatkami chili i solą morską