Site icon PolandGetFit

Przekładaniec z kaszą manną bez cukru

Przekładaniec z kaszą manną bez cukru


Przekładaniec z kaszą manną bez cukru: w dzieciństwie często jadłam ciasto z kaszy manny na herbatnikach. Szybkie, bez pieczenia, można przygotować w dwóch wersjach: waniliowej i czekoladowej. Kasza manna w tym cieście jest mega zdrową alternatywą kremu na bazie masła czy śmietany. Sama kasza jest lekkostrawna, dlatego polecana jest wszystkim z nadwrażliwością układu pokarmowego. W jakiej wersji lubicie kaszę manną?

Przekładaniec z kaszą manną bez cukru

czas przygotowania: 90 minut | kalorie: ok. 167 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, niskokaloryczna, wersja bez laktozy

Składniki:

Ciasto:

Krem:

Wykonanie:

  1. Ciasto: mieszamy wszystkie składniki, jeżeli używamy oleju kokosowego dobrze go rozpuścić. Zagniatamy ciasto i dzielmy je na 6-8 części. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy 20-21 cm, rozwałkowujemy na nim pierwszą część ciasta. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta (rozwałkowujemy na 2 papierze z odrysowanym kołem). Na blaszce układamy jedno ciasto, a na nim papier z drugą porcją ciasta. Taką parę pieczemy 10-14 minut w 170ºC. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta. Placki chłodzimy.
  2. Krem: kaszę wsypujemy do zimnego mleka, dodajemy erytrytol, jajka i mieszając gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy i po kilku minutach dodajemy mascarpone lub olej oraz aromat i ubijamy do uzyskania kremu. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Placki przekładamy kremem. Wierz ciasta polewamy roztopioną czekoladą bez cukru (polecam tą marki Torras, ze stevią ponieważ ma najmniej kalorii) lub czekoladą wykonaną samodzielnie: 1-2 łyżki kakao, łyżka oleju kokosowego lub mascarpone, słodzik i woda (do uzyskania pożądanej konsystencji).

 


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version