Przekładaniec z kaszą manną bez cukru
Przekładaniec z kaszą manną bez cukru: w dzieciństwie często jadłam ciasto z kaszy manny na herbatnikach. Szybkie, bez pieczenia, można przygotować w dwóch wersjach: waniliowej i czekoladowej. Kasza manna w tym cieście jest mega zdrową alternatywą kremu na bazie masła czy śmietany. Sama kasza jest lekkostrawna, dlatego polecana jest wszystkim z nadwrażliwością układu pokarmowego. W jakiej wersji lubicie kaszę manną?
Przekładaniec z kaszą manną bez cukru
czas przygotowania: 90 minut | kalorie: ok. 167 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna, wersja bez laktozy
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek miodu
- 1,25 szklanki erytrytolu
- 2 łyżki mascarpone lub 2 łyżki oleju kokosowego (zależnie od diety)
- 2 jajka
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- 3/4 l mleka (mleko migdałowe jako alternatywa)
- 1,25 szklanki erytrytolu
- 2 łyżki mascarpone lub 2 łyżki oleju kokosowego (zależnie od diety)
- aromat rumowy
Wykonanie:
- Ciasto: mieszamy wszystkie składniki, jeżeli używamy oleju kokosowego dobrze go rozpuścić. Zagniatamy ciasto i dzielmy je na 6-8 części. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy 20-21 cm, rozwałkowujemy na nim pierwszą część ciasta. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta (rozwałkowujemy na 2 papierze z odrysowanym kołem). Na blaszce układamy jedno ciasto, a na nim papier z drugą porcją ciasta. Taką parę pieczemy 10-14 minut w 170ºC. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta. Placki chłodzimy.
- Krem: kaszę wsypujemy do zimnego mleka, dodajemy erytrytol, jajka i mieszając gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy i po kilku minutach dodajemy mascarpone lub olej oraz aromat i ubijamy do uzyskania kremu. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Placki przekładamy kremem. Wierz ciasta polewamy roztopioną czekoladą bez cukru (polecam tą marki Torras, ze stevią ponieważ ma najmniej kalorii) lub czekoladą wykonaną samodzielnie: 1-2 łyżki kakao, łyżka oleju kokosowego lub mascarpone, słodzik i woda (do uzyskania pożądanej konsystencji).