Potrójne Czekoladowe Wysokobiałkowe Ciasto Bananowe Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Potrójne Czekoladowe Wysokobiałkowe Ciasto Bananowe


Potrójne Czekoladowe Wysokobiałkowe Ciasto Bananowe

Potrójne Czekoladowe Wysokobiałkowe Ciasto Bananowe

Potrójne Czekoladowe Wysokobiałkowe Ciasto Bananowe

czas przygotowania: 45 minut | kalorie: ok. 279 kcal  / porcję  | dieta: bez laktozy, niskokaloryczna

Składniki na 8 porcji:

Ciasto:

– 3-4 mocno dojrzałe banany (350 g)
– 150g mleka kokosowego
– 100g mąki pełnoziarnistej
– 50g mąki migdałowej odtłuszczonej
– 80g odżywki białkowej czekoladowej
– 40g cukru kokosowego
– 30g oleju kokosowego
– 25g kakao
– 2 całe jaja
– łyżeczka ekstraktu/ aromatu waniliowego
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Polewa:
– 75g czekolady gorzkiej 90%
– 75g mleka kokosowego 🔆

Wykonanie:

  1. Ciasto: do jednej miski wrzucamy wszystkie składniki „mokre” czyli: banany, mleko, jaja, olej kokosowy i aromat. Blendujemy przez minutę aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do drugiej miski wrzucamy składniki „suche” czyli: mąki, odżywkę białkową, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy dokładnie.
  2. Do miski nr 2 wlewamy wcześniej powstałą masę i za pomocą łyżki łączymy składniki. Masę wlewamy do formy wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym lub wyłożonej papierem do pieczenia. Forma ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na około 25-30 minut.
  3. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 i zalewamy gotowe ciasto. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki na około godzinę. Dzielimy na 8 porcji. POLECAM!

Potrójne Czekoladowe Wysokobiałkowe Ciasto Bananowe

 


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.