Pasztet warzywny z porzeczką Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Pasztet warzywny z porzeczką


Kiedyś ze zdziwieniem zajadałam się warzywną wersją pasztetu! Zdecydowałam się wykonać mój własny! Chciałam by był bliski konsystencją pasztetu, który smakuje mi najbardziej. Kiedy byłam mała uwielbiałam te pasztety z indyka z pieczarkami.. 😀 Postanowiłam wykorzystać ten fakt i dodać do przepisu pieczarki. 🙂

Do tego zawsze lubiłam pasztety ze słodkim dodatkiem – żurawiną czy śliwką. Zajrzałam do zamrażalnika, w którym jeszcze przewalają się mrożone z lata zapasy owoców – otworzyłam paczkę czerwonej porzeczki.. 🙂 Słodko-kwaśny mus pasował idealnie.

Pasztet_z_porzeczka

Pasztet warzywny z porzeczką

czas przygotowania: 70 minut | kalorie: 102 kcal /100g  | dieta: bez glutenu, wegetariańska, niskokaloryczna

Składniki:

400 g odsączonej ciecierzycy z puszki

300 g pieczarek

1 duża cebula

3 łyżki masła klarowanego

2 duże jajka

3 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, papryka słodka, oregano, bazylia, mielony kminek, majeranek, gałka muszkatołowa – tyle ile lubicie, proponuję szczególnie dużo kminku, papryki i oregano!

porzeczka i dowolny słodzik- stewia/ksylitol/miód- tyle ile lubicie 🙂

Wykonanie:

  1. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić aż zmiękną ok. 5 minut. Wystudzić. Do miski dodać pieczarki z cebula, ciecierzyce, przyprawy, koncentrat. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować – ja nie lubię grudek w pasztecie dlatego starałam się by był idealnie gładki, jeśli macie inne upodobania możecie zostawić trochę grudek. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i znów dokładnie miksujemy. Pieczemy przez 50 minut w 180 *C i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  2. Porzeczkę zalewamy i gotujemy z dodatkiem słodzika aż zmięknie i wypuści sok. Delikatnie ugniatamy widelcem i studzimy.

Pasztet_z_porzeczka

  • Person Justyna Połeć

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.