Description
Pasztet warzywny z porzeczką
Kiedyś ze zdziwieniem zajadałam się warzywną wersją pasztetu! Zdecydowałam się wykonać mój własny! Chciałam by był bliski konsystencją pasztetu, który smakuje mi najbardziej. Kiedy byłam mała uwielbiałam te pasztety z indyka z pieczarkami.. 😀 Postanowiłam wykorzystać ten fakt i dodać do przepisu pieczarki. 🙂
Do tego zawsze lubiłam pasztety ze słodkim dodatkiem – żurawiną czy śliwką. Zajrzałam do zamrażalnika, w którym jeszcze przewalają się mrożone z lata zapasy owoców – otworzyłam paczkę czerwonej porzeczki.. 🙂 Słodko-kwaśny mus pasował idealnie.
Pasztet warzywny z porzeczką
czas przygotowania: 70 minut | kalorie: 102 kcal /100g | dieta: bez glutenu, wegetariańska, niskokaloryczna
Składniki:
400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
300 g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki masła klarowanego
2 duże jajka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, papryka słodka, oregano, bazylia, mielony kminek, majeranek, gałka muszkatołowa – tyle ile lubicie, proponuję szczególnie dużo kminku, papryki i oregano!
porzeczka i dowolny słodzik- stewia/ksylitol/miód- tyle ile lubicie 🙂
Wykonanie:
- Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić aż zmiękną ok. 5 minut. Wystudzić. Do miski dodać pieczarki z cebula, ciecierzyce, przyprawy, koncentrat. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować – ja nie lubię grudek w pasztecie dlatego starałam się by był idealnie gładki, jeśli macie inne upodobania możecie zostawić trochę grudek. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i znów dokładnie miksujemy. Pieczemy przez 50 minut w 180 *C i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Porzeczkę zalewamy i gotujemy z dodatkiem słodzika aż zmięknie i wypuści sok. Delikatnie ugniatamy widelcem i studzimy.
Details
- Listing categories bez glutenu / fit lunch / dla wegetarian / niskokaloryczna
Contact
- E-mail xjustdeliciousx@gmail.com
- Website http://justdeliciousx.pl
- Person Justyna Połeć
Dodaj opinię