Orzechowiec z kremem kawowym
Orzechowiec z kremem kawowym wzbudził zachwyty, mnóstwo słów uznania, skradł serducha. Zapraszam w takim razie na orzechowe Latte Macchiato, mam nadzieję, że chwila z nim upłynie wyjątkowo przemiło.
Orzechowiec z kremem kawowym
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 172 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna
makro: B: 5,5 g | T: 11,4 g | W: 25,3 g
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
Ciasto:
– 80g mąki pszennej
– 30g skrobi
– 100g zmielonych na pył orzechów włoskich
– 120g erytrytolu
– 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
– łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem Latte:
– 2 puszki mleka kokosowego – tylko stałe części (ok. 400g)
– 2 łyżeczki espresso zalane 1 łyżką gorącej wody (do rozpuszczenia)
– słodzik w pudrze (u mnie stevia) do woli, jak kto lubi
Wykonanie:
- Ciasto: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając erytrtol – jak na bezę. Pod koniec dodajemy po 1 żółtku, ekstrakt i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki i zmielone orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
- Ubijamy śmietankę, dodając kawę i słodzik.
- Ciasto dzielimy na 2 części, można nasączyć słodką herbatą. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami, ściętymi okruszkami biszkopta (jeżeli trochę wyrósł i wyrównywaliście wierzch) oraz odrobiną espresso. Bon appetit fit łasuchy!