Omlet makowo-kokosowy z serkiem waniliowym i malinami
Omlet makowo-kokosowy z serkiem waniliowym i malinami
Omlet makowo-kokosowy z serkiem waniliowym i malinami
czas przygotowania: 20 minut | kalorie: ok. 133 kcal / 100 g | dieta: bez glutenu, bez cukru, niskokaloryczna
Składniki:
– mąka ryżowa – 100g
– mleko roślinne – 100ml
– jajko – 1szt (oddzielnie białko i żółtko)
– białko jaj – 2szt
– mak – 10g
– wiórki kokosowe – 20g
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
– serek Emilki 0% (ew. jogurt typu greckiego 0% naturalny) – 200g
– maliny – 150g
– słodzik – wg uznania
– aromat waniliowy – wg uznania
Wykonanie:
- W misce mieszamy mąkę, mleko, żółtko, mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i słodzik. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać trochę mleka/wody.
- W oddzielnej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy do połączenia. Smażymy z obu stron na patelni spryskanej olejem 0 kcal.Po usmażeniu smarujemy serkiem zmieszanym z aromatem i słodzikiem. Dekorujemy malinami.