Mrożony baton a’la Snickers
Mrożony baton a’la Snickers smakuje prawie jak tuzin najlepszych czekolad, przypomina w smaku połączenie popularnego batona “snickers” i nutelli… Prawie, bo jednak z kilka metrów nad niebem lepiej 😉 Po zamrożeniu wychodzi coś niesamowitego – SUPER BATON! Ponieważ naładowany jest dosłownie samymi super składnikami i nie zawiera żadnych sztucznych i niepotrzebnych dodatków. Nie zawiera fałszywego cukru, ani glutenu. Jest jak niespełnione marzenie o legalnej słodkości, która wreszcie nadeszła! Smak raju… Ale uprzedzam, bo przed mrożeniem istnieje ryzyko, że Wam może zasmakować i zamiast mrożonego batona będziecie mieli podstępnie słodki mus 😉
Mrożony baton a’la Snickers
czas przygotowania: 30 minut + mrożenie | kalorie: ok. 498 kcal /100g | dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa
Składniki na formę 23x24x4 cm:
- 3 szklanki nasion / orzechów: 125 g słonecznika, 125 g orzechów ziemnych, 125 g orzechów laskowych
- 250 g masła orzechowego: 125 g migdałowego, 125 g z orzechów ziemnych
- 150 g syropu klonowego
- 10 g cynamonu
- 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
- pasta daktylowa: 230 g suszonych daktyli, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki karobu
Wykonanie:
- Daktyle zalej wodą minimalnie, tak aby je zakrywała, na około 15 minut. Następnie zblenduj z kakao i karobem.
- Powstały mus przelej do dużej miski i dodaj pozostałe składniki: orzechy/nasiona, masło/a orzechowe, cynamon, syrop klonowy i olej kokosowy.
- Wymieszaj dokładnie wszystko i przelej do formy sylikonowej. Grubość powinna być około 2-2,5 cm.
- Całość włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Przed mrożeniem postaraj się nie zjeść wszystkiego !!! 😀