Site icon PolandGetFit

Mocno czekoladowy sernik Ferrero

Mocno czekoladowy sernik Ferrero


Mocno czekoladowy sernik Ferrero wpisuję do menu mojej wirtualnej cukierni 😉. Nie mogę podzielić się z każdym porcją, ale mogę przepisem 👍. To znakomite i smakowite źródło białka budującego mięśnie. Taki rozgrzeszony cheat z bonusem.

Mocno czekoladowy sernik Ferrero

czas przygotowania: 70 minut  | kalorie: ok. 113 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, niskokaloryczna

makro: B: 6,2 g / T: 7,7 g / W: 16,2 g

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Masa serowa:

Spód mocno czekoladowy:

lub

Dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Sernik: białka ubijemy na sztywno. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (ubijamy). Dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy całość.
  2. Spód: jeżeli piekliście akurat czekoladowy biszkopt i odcinaliście jego wierzch, aby wyrównać ciasto nie zjadajcie go – wiem, wiem to najlepsza, zapieczona część ;). Możecie użyć jej – po skruszeniu i wymieszaniu z olejem kokosowym – jako spód do sernika. Jeżeli nie piekliście biszkoptowego ciacha, zróbcie szybki spód: zblendujcie płatki owsiane i pozostałe składniki uzyskując konsystencję piasku i wyłóżcie nim formę.
  3. Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy w 175 stopniach ok. 50 minut. Lekko studzimy przy uchylonych drzwiczkach, a po chwili wyjmujemy z piekarnika. Jeżeli upuścicie sernik z niedużej wysokości, pozbędziecie się zbędnych pęcherzyków powietrza, dzięki czemu zminimalizujecie opadanie sernika podczas studzenia.
  4. Po wystudzeniu ozdabiamy kakao i pralinkami.


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version