Mocno czekoladowy sernik Ferrero
Mocno czekoladowy sernik Ferrero wpisuję do menu mojej wirtualnej cukierni 😉. Nie mogę podzielić się z każdym porcją, ale mogę przepisem 👍. To znakomite i smakowite źródło białka budującego mięśnie. Taki rozgrzeszony cheat z bonusem.
Mocno czekoladowy sernik Ferrero
czas przygotowania: 70 minut | kalorie: ok. 113 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna
makro: B: 6,2 g / T: 7,7 g / W: 16,2 g
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
Masa serowa:
- 0,5 kg twarogu, trzykrotnie mielonego
- mały jogurt naturalny bio
- 2 białka ubite na sztywną pianę
- 2 czubate łyżki kakao
- 100 gr erytrytolu + 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli, szczypta espresso
Spód mocno czekoladowy:
- pozostałość czekoladowego biszkoptu + 1 łyżka oleju kokosowego
lub
- szklanka płatków owsianych
- słodzik w postaci pudru: u mnie stevia – wedle uznania
- łyżka oleju kokosowego + 1 łyżka syropu z agawy
- czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
- kakao do dekoracji
- pralinki Ferrero – oczywiście fit łasuchy jedzą tylko oczami ;))
Wykonanie:
- Sernik: białka ubijemy na sztywno. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (ubijamy). Dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy całość.
- Spód: jeżeli piekliście akurat czekoladowy biszkopt i odcinaliście jego wierzch, aby wyrównać ciasto nie zjadajcie go – wiem, wiem to najlepsza, zapieczona część ;). Możecie użyć jej – po skruszeniu i wymieszaniu z olejem kokosowym – jako spód do sernika. Jeżeli nie piekliście biszkoptowego ciacha, zróbcie szybki spód: zblendujcie płatki owsiane i pozostałe składniki uzyskując konsystencję piasku i wyłóżcie nim formę.
- Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy w 175 stopniach ok. 50 minut. Lekko studzimy przy uchylonych drzwiczkach, a po chwili wyjmujemy z piekarnika. Jeżeli upuścicie sernik z niedużej wysokości, pozbędziecie się zbędnych pęcherzyków powietrza, dzięki czemu zminimalizujecie opadanie sernika podczas studzenia.
- Po wystudzeniu ozdabiamy kakao i pralinkami.