Mini serniczki z brzoskwiniami
Mini serniczki z brzoskwiniami – na spodzie z płatków owsianych, z dodatkiem amarantusa, słodzone ksylitolem. Wyglądają przepięknie, są proste i szybkie, a dodatek brzoskwiń sprawia, że nikt się im nie oprze :).
Mini serniczki z brzoskwiniami
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 194 kcal / 100g | dieta: bez glutenu, bez cukru, niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
– 8 łyżek płatków owsianych
– 3 łyżki amarantusa
– 2 łyżki masła
– słodzidło ( ja dałam trochę syropu zero kalorii o smaku karmelowym – możecie zastąpić kilkoma daktylami)
Masa twarogowa:
– 250 g twarogu
– 1 budyń waniliowy
– 5 łyżek ksylitolu
– 1/2 szklanki mleka
– skórka otarta z połówki cytryny
– 2,5 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
– 2 brzoskwinie
Wykonanie:
- Spód: płatki owsiane zmiksować z daktylami bądź syropem. Dodać amarantus i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć spód do foremek.
- Masa twarogowa: twaróg zmiksować z budyniem, ksylitolem, mlekiem i skórką z cytryny. Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody i odstawić na ok. 5 min. Po tym czasie podgrzać delikatnie w mikrofali (nie gotować). Dodać żelatynę do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wylać naszą masę do foremek. Udekorować brzoskwiniami i wstawić do lodówki na kilka godzin.