Site icon PolandGetFit

Milky Way Fit Sernik na zimno

Milky Way Fit Sernik na zimno


Milky Way Fit Sernik na zimno – Pomysł na sobotę? Jeden z moich ulubionych klasyków! 🔥😋🤤🔥 Wszyscy szczęśliwcy, którzy mieli okazję spróbować przyznali ocenę 10/10 – tak więc pozycja obowiązkowa do zrobienia! Robisz na własne ryzyko – żeby potem nie było, że nie ostrzegałem 😂😂😂

 

Milky Way Fit Sernik na zimno

czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 292 kcal  / porcję  | dieta: bez glutenu, bez cukru, niskokaloryczna

Składniki na 12 porcji:

Spód:
– 125g pestek dyni
– 125g nerkowców namoczonych w wodzie
– 100g daktyli namoczonych w wodzie
– 20g gorzkiego kakao

Masa serowa:
– 1000g sera twarogowego chudego
– 400g jogurtu naturalnego
– stevia/ ksylitol/ erytrol – uznaniowo
– 20g żelatyny/ agaru

Polewa:
– 100g czekolady gorzkiej 70%
– 100g mleka kokosowego

Wykonanie:

  1. Spód: wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Gotową masą wykładamy równomiernie spód formy (moja forma miała 24 cm).
  2. Masa serowa: do dużego naczynia wrzucamy ser twarogowy, jogurt naturalny i 2-3 łyżeczki stevii (lub ksylitolu/ erytrolu). Blendujemy dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli masa jest nie wystarczająco słodka – dodajemy więcej słodzika. Do małego garnka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą (tak, żeby woda przykryła proszek) i czekamy chwilę aż napęcznieje. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Po przestygnięciu dodajemy żelatynę do masy sernikowej i ponownie blendujemy. Masę serową wlewamy do formy, wygładzamy i ostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę – aż sernik stężeje.
  3. Polewa: w kąpieli wodnej na minimalnym ogniu rozpuszczamy kawałki czekolady razem z mlekiem kokosowym w proporcji 1:1 ciągle mieszając. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy nieco mleka. Gotową polewą zalewamy gotowe ciasto z każdej strony. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki na około godzinę. Dzielimy na 12 porcji. POLECAM! 😀

 


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version