Makowiec bez cukru
Makowiec bez cukru: jednym z tradycyjnych przysmaków świątecznych w moim domu jest mak z bakaliami i miodem. Zawsze jest i zawsze zostaje po świętach, mało kto go lubi w wersji solo. Ale jak mówi moja mama – musi być 😜. Tym razem postanowiłam dać mu drugie życie i zrobiłam ciacho z masą makową made by mom i domowym budyniem. Wszystko jak zwykle #bezcukru nie licząc miodu w masie makowej. Na wierzch poruszony biszkopt z dodatkiem mielonych płatków migdałowych, cynamonu i espresso 🍯☕
Makowiec bez cukru
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 183 kcal / 100 g | dieta: bez białego cukru
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
- 30 gr mąki ziemniaczanej
- 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
- 200 ml wody ze słodzikiem i aromatem rumowym lub migdałowym
Masa makowa:
- 250 g maku 3-krotnie mielonego i przegotowanego
- niepełna szklanka mleka
- ulubione bakalie i orzechy włoskie
- miód lub syrop z agawy wedle uznania
Masa budyniowa:
- 1,5 szklanki mleka
- słodzik
- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej
- sporo ekstraktu waniliowego – 2 łyżeczki minimum
Wykonanie:
- Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając słodzik. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość delikatnie rózgą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach (gór-dół). Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na 2 części. Dolną nasączamy wolą ze słodzikiem, górę kruszmy – posłuży jako wierzch ciasta.
- Masa makowa: mak zagotowujemy z mlekiem i ucieramy z bakaliami i słodzikiem. Dobrze jest to odstawić na dobę zanim użyjemy do ciasta.
- Budyń: mleko, słodzik i ekstrakt zagotowujemy, dodajemy mąkę rozrobioną z częścią mleka, mieszamy i gotujemy 2 minuty.
- Ciacho składamy z poszczególnych elementów: nasączony biszkopt, masa makowa, wystudzony budyń. Wierzch dekorujemy pokruszoną częścią biszkoptu, posypujemy cynamonem i espresso. 👌☕