Lawendowy Sernik bez pieczenia
Lawendowy Sernik bez pieczenia wygląda obłędnie, a smakuje zaskakująco. Spożywczą lawendę na pewno dostaniecie w sieci Flying Tiger. Warto mieć ją w kuchennej spiżarni, ponieważ sprawdza się nie tylko jako dodatek i dekoracja ciast i innych wypieków, ale również jako odprężająca herbatka dla zestresowanych. W całym domu pachnie nieziemsko, aromat lawendy unosi się jeszcze długo po jej zaparzeniu. Idealna na taki dni jak teraz: szare, ponure i deszczowe.
Sernik polecam przede wszystkim tym, którzy poza smakiem, cenią wygląd i prezentację podawanych dań i wypieków. Może występować w wersji wegańskiej oraz z twarogiem. Podaję przepis na obie wersje. Smacznego!
Lawendowy Sernik bez pieczenia
czas przygotowania: 30 minut + 5 h chłodzenia | kalorie: ok. 240 kcal – 415 kcal*/ 100 g | dieta: bez laktozy, bez glutenu, wegańska*
Składniki na formę 12 cm:
Spód:
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 1 duży, świeży daktyl medjool (lub 3 suszone, namoczone we wrzątku)
- ½ łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki proszku z lio borówki amerykańskiej
Masa serowa:
- 200 g chudego twarogu lub ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych*
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka żelatyny/agaru + 100 ml wrzątku lub 2 łyżki mleka migdałowego*
- 1-2 łyżeczki proszku z lio borówki amerykańskiej
- 1 łyżeczka spożywczej lawendy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki nasion wanilii (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
Dekoracja:
- ziarna surowego kakao, kulki zbożowe w czekoladzie, pistacje, spożywcza lawenda
*zamienniki i kaloryczność dla wersji wegańskiej
Wykonanie:
- Spód: zblenduj wszystkie składniki na dość gładką masę. Wyłóż nią spód foremki i dociśnij, starając się wyrównać warstwę. Umieść spód w zamrażalce na czas przygotowywania masy serowej.
- Masa serowa: zblenudj wszystkie składniki poza proszkiem z borówki. Ten dodaj na końcu partiami kontrolując kolor masy. Wyjmij spód z zamrażalnika i umieść na nim masę serową. Wyrównaj wierzch, możesz zrzucić foremkę z niedużej wysokości na blat, aby pozbyć się powietrza i wyrównać masę. Udekoruj wierzch wedle uznania.
- Chłodź z lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Poczęstuj gości i delektuj się ich zachwytem. Przechowuj w lodówce (o ile coś zostanie)