Jaglane Brownie
Jaglane Brownie z dodatkiem odżywki białkowej (opcjonalnie) mocno czekoladowe
Jaglane Brownie
czas przygotowania: 45 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 184 kcal / 100 g | dieta: bez glutenu, niskokaloryczna, bez cukru
Składniki:
– 200 g kaszy jaglanej
– 50 g kakao
– 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
– 70 g miodu lub 50 g ksylitolu/erytrytolu
– 60 g odżywki białkowej
– 200 ml chudego mleka
Wykonanie:
- Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w 400 ml wody.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy żółtka, kakao, miód/słodziwo, odżywkę (opcjonalnie) i mleko. Wszystko dokładnie blendujemy.
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do zmiksowanej masy.
- Całość przelewamy do tortownicy (u mnie 21 cm) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200’C (góra – dół) na ok. 45 minut.