Jagielnik z borówkami


Jagielnik z borówkami – na spodzie z płatków owsianych , z dodatkiem odżywki białkowej dla aktywnych. Jedna porcja z 8 to około 245 kcal.

Jagielnik z borówkami

Jagielnik z borówkami

czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie  | kalorie: ok. 245 kcal / porcja  | dieta: bez cukru, niskokaloryczna

Składniki na 8 porcji:

Spód:
– 7 łyżek płatków owsianych górskich
– 4 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki tartych orzechów
– 8 łyżek mleka
– odżywka białkowa około 20g (tak, aby się ładnie skleiła masa)

Masa:
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki wody
– 8 łyżek płatków jaglanych
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 1 miarka odżywki białkowej lub zamiennie słodzik i aromat

Wykonanie:

  1. Spód: masło orzechowe lekko podgrzewamy w mikrofali 30 sekund max. i dodajemy resztę składników i zagniatamy. Masą wyklejamy tortownicę 18cm.
  2. Masa: płatki gotujemy na wodzie i mleku. Gdy ostygną dodajemy odżywkę i dokładnie mieszamy. Następnie mąkę kokosową. Masę przekładamy do tortownicy.
  3. Na wierzch układamy wybrane owoce, które możecie polać czekoladą. U mnie była to gorzka 74% (40g) z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jagielnik z borówkami


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.