Jagielnik cytrynowy z polewą o smaku chałwy Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Jagielnik cytrynowy z polewą o smaku chałwy


Jagielnik cytrynowy z polewą o smaku chałwy. Popularność kaszy jaglanej trwa w najlepsze…

Jagielnik cytrynowy z polewą o smaku chałwy

Jagielnik cytrynowy z polewą o smaku chałwy

czas przygotowania: 80 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 210 kcal / 100 g  | dieta: wegańska, wegetariańska, bez glutenu, bez cukru

Składniki:

Spód:
– 100 g wiórek kokosowych
– 60 g daktyli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Masa jaglana:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– puszka mleczka kokosowego
– 1,5 szklanki wody
– 3 łyżki ksylitolu
– 2 cytryny

Polewa:
– 4 łyżki pasty tahini
– 2,5 łyżki miodu
– 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

Wykonanie:

  1. Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1h. Kiedy zmiękną blendujemy z pozostałymi składnikami do uzyskania lepiącej się masy, którą przekładamy na spód formy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Chowamy do lodówki.
  2. Masa jaglana: kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy z mleczkiem, wodą i ksylitolem. Ugotowaną kaszę blendujemy na krem. Dodajemy sok z 2 cytryn i skórkę otartą z 1 cytryny. Mieszamy i przekładamy na schłodzony spód. Dokładnie wygładzamy i dociskamy masę. Chowamy do lodówki, aż ciasto się porządnie schłodzi.
  3. Polewa: w garnuszku na małym ogniu mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Wylewamy na zimne ciasto i chowamy do lodówki, aby polewa się schłodziła. Przechowujemy w lodówce 😊

SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.