Jagielnik na chrupiącym spodzie z masłem orzechowym, bananem i czekoladą
Jagielnik na chrupiącym spodzie z masłem orzechowym, bananem i czekoladą
czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 213 kcal / 100g | dieta: bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
100g daktyli
90g orzeszków ziemnych
2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
2 banany
4 łyżki masła orzechowego
Masa jaglana:
3/4 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. wody
puszka śmietanki kokosowej Real Thai 400 ml*
1,5 łyżki ksylitolu
wanilia
Polewa:
40g oleju kokosowego nierafinowanego
3 łyżki pudru z ksylitolu
4 łyżki kakao
Wykonanie:
- Spód: orzechy z daktylami wrzucamy do kielicha blendera i rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy roztopiony olej i mieszamy. Kruszonkę wykładamy na spód formy (średnica 21 cm) i dokładnie dociskamy. Chłodzimy w lodówce.
- Masa: kaszę dokładnie płuczemy. Zalewamy wodą, dodajemy ksylitol i gotujemy aż kasza wchłonie wodę. Następnie przekładamy śmietankę kokosową i gotujemy dalej. Dodajemy aromat waniliowy i blendujemy na gładką masę.
- Na kruchy spód wykładamy masło orzechowe i pokrojone w plasterki banany. Zalewamy ciepłą masą jaglaną i odstawiamy do wystygnięcia. Później chowamy do lodówki.
- Polewa: olej roztapiamy, dodajemy puder i kakao. Dokładnie mieszamy i przelewamy na zimną masę jaglaną. Dowolnie dekorujemy. Ciasto przechowujemy w lodówce.
*nie użyłam mleczka kokosowego tylko śmietanki kokosowej. To puszka, która nie ma wody, tylko samą stałą część mleczka. Firma Real Thai do kupienia w Tesco (brązowa puszka). Jeśli zdecydujecie się na mleczko kokosowe, musicie je dobrze schłodzić i dodać mniej wody do kaszy jaglanej 1 i 1/2-1 i 3/4 szklanki