Grillowany vege-tost z figą i masłem orzechowym
Grillowany vege-tost z figą i masłem orzechowym to doskonała odmiana vege-śniadania. Przygotujecie go w zaledwie 10 minut, a wszyscy będą oczarowaniu wyglądem i zaskoczeniu smakiem. Połączenie słodkiej figi z masłem orzechowym, solą morską, całość wykończona kwiatem lawendy wprowadzi Was w nastrój chillout. Idealny na niedzielne, leniwe śniadanie!
Grillowany vege-tost z figą i masłem orzechowym
czas przygotowania: 10 minut | kalorie: ok. 299 kcal / tost | dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki na 1 tost:
– kromka chleba żytniego na zakwasie (u mnie wersja z czarnym sezamem)
– łyżka masła orzechowego bez cukru
– 1 dojrzała figa
– szczypta soli morskiej w płatkach
– szczypta kwiatu lawendy (opcjonalnie)
– opcjonalnie odrobina oleju kokosowego do grillowania
Wykonanie:
- Kromkę chleba grillujemy na patelni do grillowania, posmarowanej odrobiną oleju kokosowego (opcjonalnie) na złoty kolor.
- Tost smarujemy masłem orzechowym, układamy na nim figę pokrojoną w plasterki. Całość doprawiamy solą morską w płatkach i kwiatem lawendy. Podajemy na ciepło.