Fit tarta czekoladowa z kremem kokosowym, truskawkami i gorzką czekoladą
Fit tarta czekoladowa z kremem kokosowym, truskawkami i gorzką czekoladą
czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie | kalorie: 206 kcal /100g | dieta: bez cukru, bez glutenu, niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
Daktyle – 150g
Czekolada gorzka – 100g
Masło 82% – 30g
Amarantus ekspandowany – 50g
Krem kokosowy:
Mleczko kokosowe (stała część) – 200g
Serek Emilki 0% – 200g
Odżywka białkowa – 50g
Żelatyna – 10g
Woda – 50ml
Dodatkowo:
Truskawki – 250g
Czekolada gorzka – 30g
Wykonanie:
Dzień wcześniej chłodzimy mleczko kokosowe w lodówce
- Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie daktyle odsączamy i miksujemy z masłem i rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy amarantus i wszystko mieszamy.Wykładamy dno formy na tartę (u mnie 23cm) i chowamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy 50ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Mleczko kokosowe (stała część) miksujemy z serkiem, odżywką (można pominąć, tylko trzeba czymś dosłodzić) i żelatyną. Wylewamy na schłodzony spód.
- Przybranie: jak masa stężeje, dekorujemy truskawkami i rozpuszczoną czekoladą.