Fit Rafaello – ciasto mocno kokosowe
Fit Rafaello – ciasto mocno kokosowe na bazie mojego niezawodnego przepisu na biszkopt. W końcu znalazłam idealną proporcję ponczu w stosunku do ilości ciasta. Ten biszkopt nasączyłam migdałową herbatą i przełożyłam kremem na bazie śmietanki kokosowej z dodatkiem wiórkami. Ma być wilgotno, słodko i kokosowo, a aromat migdałów dopełnia niebiański smak. Na prawdę fit wersja tego smakołyku 😇
Fit Rafaello – ciasto mocno kokosowe
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 123 kcal* / 100 g | dieta: bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna
Składniki:
Biszkopt:
– 4 jajka
– 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
– 30 gr mąki ziemniaczanej
– 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
Krem:
– stała część z 2 puszek mleka kokosowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– słodzik wedle uznania
Dodatkowo:
– 250 ml wody ze słodzikiem i ekstraktem migdałowym
– wiórki kokosowe do dekoracji
– pralinki Raffaello do dekoracji 👉 oddajemy łasuchom 😉 nie jemy!
– płatki migdałowe do dekoracji
*bez dekoracji
Wykonanie:
- Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając słodzik. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość delikatnie rózgą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach (gór-dół)
- Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na 2 lub 3 części. Każdą nasączamy wolą ze słodzikiem i ekstraktem migdałowym.
- Krem: ubijamy śmietankę kokosową ze słodzikiem i wiórkami.
- Składamy ciasto: na warstwę biszkoptu wykładamy porcję kremu, przykrywamy biszkoptem. Wierz smarujemy cienką wartwą kremu i posypujemy wiórkami. Dekorujemy pralinkami, a brzegi płatkami migdałowymi. Biszkopt najlepiej smakuje schłodzony. Booosko.
SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI