Description
Fit Oreo Cake
Fit Oreo Cake – moja wersja ciasta, które chyba robił już każdy, a jeżeli jeszcze nie, to jest to znakomita okazja, aby to nadrobić. Uwielbiam ciastka oreo, w wersji thins, double, z nadzieniem strawberry, iced, lody oreo, czekoladę oreo… generalnie wszystko, co z nimi związane. Pierwszy raz jadłam oreo jakieś 15 lat temu w USA. Te oryginale są duuuużo słodsze i jeszcze bardziej czekoladowe niż te produkowane na rynek europejski. My mamy nieco inny gust i cenimy delikatniejsze smaki, Amerykanie muszą mieć wszystko na maksa. Nie udało mi się znaleźć skutecznego sposobu na uzyskanie czerni jak w ciasteczkach za pomocą kakao. Ale nie poddaję się, jak tylko uda mi się w sposób naturalny opublikuję przepis. Tymczasem zapraszam na Fit Oreo Cake!
Fit Oreo Cake
czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 235 kcal / 100 g | dieta: bez białego cukru*, niskokaloryczna
Składniki na formę 15 cm:
Spód:
- 150 g musli Bio Organic (z Lidla ;))
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- słodzik: erytrytol lub ksylitol – wedle uznania
Biała warstwa:
- 250 g ricotty lub serka twarogowego
- stała część dobrze schłodzonego mleka kokosowego lub bita śmietana light*
- słodzik: erytrytol lub ksylitol – wedle uznania, ale nie żałujemy
Dekoracja:
- ciasteczka oreo
*dostępna w maketach spożywczych
Wykonanie:
- Spód: musli blendujemy krótko, dodajemy kakao, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i słodzik. Mieszamy, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy formę do tarty, drugą pozostawiamy w formie kuli i obie umieszczamy w zamrażalce na czas przygotowywania kremu.
- Biała warstwa: ubijamy mleko kokosowe ze słodzikiem i stopniowo dodajemy ricottę. Jeżeli zdecydujecie się bitą śmietanę light, zacznijcie od jej ubicia i potem wymieszajcie delikatnie ze zblendowaną ricottą z dodatkiem słodzika.
- Na schłodzonym spodzie umieszczamy mniej więcej połowę białej masy, posypujemy “kruszonką” z drugiej połowy ciasta na spód i na tej warstwie umieszczamy resztę białej masy.
- Ciasto dekorujemy wedle uznania, Ci którzy nie są na diecie mogą użyć pokruszonych ciastek oreo 😉
- Ciasto najlepiej dobrze schłodzić (minimum 3 godziny) w lodówce. Można również umieścić na godzinę w zamrażalce.
SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI
Details
- Listing categories niskokaloryczna / fit tarty / fit słodycze
Dodaj opinię