Fit Marchewkowe z kremem
Fit Marchewkowe z kremem – do ciacha marchewkowego zabierałam się bardzo długo. Tak jak do fasolowego 😉 – gdy już wczoraj upiekłam placek doszłam do wniosku, że trzeba go podrasować 😄i wyszedł taki oto ciasteł marchewkowy przełożony serkiem twarogowym z borówkami i polany masłem orzechowym z odżywką białkową. Pysznie!
Fit Marchewkowe z kremem
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 256 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna
Składniki:
Ciasto:
– szklanka mąki orkiszowej razowej
– 5 jajek
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki tartych orzechów
– 1/2 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
– 1 miarka odzywki białkowej lub wymiennie coś do posłodzenia (ksylitol, erytrytol)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 4 średniej wielkości marchewki starte na drobno
– 1/3 szklanki wody jeśli wyjdzie za gęste
Krem:
– około 400g serka twarogowego President lub Wieluń (są gęste)
– 1 miarka odżywki
– borówki
Polewa:
– 3 łyżki masła orzechowego rozpuścić przez 20-30 sekund w mikrofalówce
– 1 łyżka odżywki białkowej
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka dalej ubijając. Wlewamy powoli wystudzony olej, ubijamy na wolnych obrotach i dosypujemy odżywkę i dodajemy słodziki. Następnie wiórki i orzechy, ale miksujemy tylko po kilka sekund. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i z sodą i mieszamy ręcznie. Na końcu dodajemy marchew.
- Przelewamy do formy 23 cm wyłożonej papierem i pieczemy około 45 min w 180° bez termoobiegu.
- Krem: serek wymieszać z odżywką i borówkami.
- Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy ciasto na pół i smarujemy kremem.
- Polewa: zmieszać i obłożyć ciasto. Wstawić do schłodzenia. Smacznego! 😘😘💖