Fit lunch – sałatka ze szparagami i kozim serem
Powoli rusza sezon na szparagi, zatem u nas to cudo będzie się pojawiało coraz częściej. Tym razem szparagi doprawione kozim serem, borówkami i rzeżuchą. Niemożliwe połączenie? Możliwe, jak najbardziej! Feeria smaków gwarantowana, do tego tyle zdrowia na talerzu: sporo białka, witamin C, K, B, A, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Ser kozi zapewnia optymalną ilość białka, co sprawia, że sałatkę śmiało można polecić jako pyszny lunch!
Fit lunch – sałatka ze szparagami i kozim serem
czas przygotowania: 15 minut | kalorie: ok. 150 kcal/100 g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna
Składniki:
120 g zielonych szparagów
duża garść szpinaku
2 średnie pomidory (najlepiej malinowe)
1-2 plasterki koziego sera
garść borówek amerykańskich
rzeżucha
przyprawy: sól, sok z cytryny, płatki chili
Wykonanie:
- Szparagi myjemy, obcinamy stwardniałe części łodygi, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 8 minut. Odlewamy i szybko przelewamy je zimną wodą. Dzięki temu zachowają swój piękny, zielony kolor oraz pozostaną chrupkie.
- Przygotowujemy sałatkę: układamy szpinak, następnie pomidory, szparagi, kozi ser pokrojony w trójkąty oraz borówki.
- Całość posypujemy rzeżuchą oraz doprawiamy do smaku