Site icon PolandGetFit

Fit lunch – sałatka ze szparagami i kozim serem

Fit lunch – sałatka ze szparagami i kozim serem

Powoli rusza sezon na szparagi, zatem u nas to cudo będzie się pojawiało coraz częściej. Tym razem szparagi doprawione kozim serem, borówkami i rzeżuchą. Niemożliwe połączenie? Możliwe, jak najbardziej! Feeria smaków gwarantowana, do tego tyle zdrowia na talerzu: sporo białka, witamin C, K,  B, A, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Ser kozi zapewnia optymalną ilość białka, co sprawia, że sałatkę śmiało można polecić jako pyszny lunch!

 

Fit lunch – sałatka ze szparagami i kozim serem

czas przygotowania: 15 minut | kalorie: ok. 150 kcal/100 g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna

Składniki:

120 g zielonych szparagów

duża garść szpinaku

2 średnie pomidory (najlepiej malinowe)

1-2 plasterki koziego sera

garść borówek amerykańskich

rzeżucha

przyprawy: sól, sok z cytryny, płatki chili

Wykonanie:

  1. Szparagi myjemy, obcinamy stwardniałe części łodygi, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 8 minut. Odlewamy i szybko przelewamy je zimną wodą. Dzięki temu zachowają swój piękny, zielony kolor oraz pozostaną chrupkie.
  2. Przygotowujemy sałatkę: układamy szpinak, następnie pomidory, szparagi, kozi ser pokrojony w trójkąty oraz borówki.
  3. Całość posypujemy rzeżuchą oraz doprawiamy do smaku

 

 

Exit mobile version