Fit Ferrero Rocher
Czasami mam takie dni jak ten dzisiejszy, że nie mogę się opamiętać i muszę zjeść coś słodkiego. Właściwie to walczę sama ze sobą już od kilku dni, ale nie ugnę się i nie pójdę do sklepu po batonika. 😉
Pozostało mi przygotować coś w domu z tego co mam w szafce, a że surowa czekolada to u mnie produkt nr 1, zabrałam się do roboty.
Jeżeli nadal się wahasz wrzucam zestawienie składników w oryginalnym ferrero rocher:
Czekolada MLECZNA 30% (cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, MLEKO odtłuszczone w proszku, MASŁO odwodnione, emulgator: lecytyny (SOJA); wanilina), ORZECHY LASKOWE (28,5%), cukier, olej palmowy, mąka PSZENNA, SERWATKA w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (SOJA); substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), sól, wanilina.
Porównaj proszę ze składem tych domowych kulek. Wybór należy do Ciebie, ale jeśli je zrobisz będziesz zaskoczony/a tym niesamowitym smakiem. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach…
Bez cukru, bez mleka krowiego, bez sztucznych dodatków i bez glutenu. Dla alergików i dla dbających o zdrowie i wygląd. Ja już zjadłam wszystkie. 😉
Fit Ferrero Rocher
czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 158 kcal | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna
Składniki na 10 sztuk:
– 75 g surowej czekolady
– 75 g mocno schłodzonego mleka kokosowego z puszki
– 30 ml syropu klonowego
– pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 90g masła migdałowego lub z orzechów laskowych
– 75 orzechów laskowych
Wykonanie:
- Potłukłam czekoladę na małe kawałeczki. Włożyłam do szklanej miseczki. Miseczkę włożyłam do rondelka z wodą i postawiłam na kuchence. Roztopiłam czekoladę na małym ogniu, cały czas mieszając.
- W innym rondelku podgrzałam mleko z kawą (kawę dodaj pod koniec i wymieszaj aż się rozpuści) i przelałam powoli do miseczki z czekoladą, również cały czas mieszając. Wlałam syrop klonowy, dodałam masło orzechowe (u mnie migdałowe) oraz 3 krople aromatu waniliowego, wymieszałam bardzo dokładnie. Zostawiłam na kilka chwil w temperaturze pokojowej, a kiedy masa przestygła włożyłam do lodówki na całą noc (no niestety masa musi stężeć).
- Następnego dnia rano podprażyłam nieco orzechy laskowe na patelni. Odłożyłam 10 sztuk do miseczki resztę podmiksowałam (potrzebne do obtoczenia na koniec). Rozłożyłam matę do pieczenia i wyjęłam wagę kuchenną (jeśli nie masz musisz zrobić kulki „na oko”). Na macie wysypałam zmiksowane orzeszki. Odważałam masę 18 g, wkładałam do środka orzeszek i lepiłam kuleczkę, którą na koniec obtaczałam w orzeszkach.
- Na koniec włożyłam kuleczki do lodówki na godzinę.