Fit FERRERO bez pieczenia
Fit FERRERO bez pieczenia – szczerze – moje najlepsze ciasto, jakie do tej pory wyczarowałam😌. Czas przygotowania? Może 20 minut. Do dzieła!
Fit FERRERO bez pieczenia
czas przygotowania: 20 minut | kalorie: ok. 228 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
– 150g daktyli
– 1 szklanka otrębów owsianych
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka masła orzechowego.
Jasna warstwa:
– 480g ciecierzycy z puszki
– 4 łyżki masła orzechowego
– słodzidło (u mnie 30 tabletek słodzika rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody)
Polewa:
– 1 łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki kakao
– słodziło (u mnie 10 tabletek słodzika rozpuszczone w gorącej wodzie, troszkę więcej niż w poprzedniej warstwie, ok. 60 ml),
+ rozdrobnione orzechy na wierzch
Wykonanie:
- Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 min. Odlewamy wodę i mieszamy z pozostałymi składnikami na spód.
- Jasna warstwa: cieciorkę płuczemy z zalewy i blendujemy na gładko z masłem 🥜i słodzidłem.
- Polewa: składniki na polewę łączymy i dokładnie mieszamy/można zastąpić roztopioną, gorzką czekoladą.
- Na sylikonową formę (u mnie 21x21cm) wykładamy papier do pieczenia (również na boki). Wykładamy pierwszą warstwę łyżką i rozwałkowujemy ją na całej powierzchni. To samo robimy z kolejną warstwą. Polewę należy rozsmarowywać delikatnie (użyłam łopatki do kremów). Ciasto chowamy do lodówki, już po 15-20 min będzie gotowe do spożycia. Smacznego!!