Fit ciasto marchewkowe – bez cukru
Fit ciasto marchewkowe – bez cukru. Świąteczny klimat 🎄 zagościł u mnie na dobre. Keks najeżony bakaliami zniknął w mgnieniu oka, co oznacza, że za chwilę umieszczę go na stronie, gdyż jest re-ew-la-cy-jny. Ale zanim inny świąteczny fit hit. Marchewkowy biszkopt z orzechami i korzenną nutą, oczywiście bez cukru 👌.
Fit ciasto marchewkowe – bez cukru
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 145 kcal* / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna
Składniki:
Biszkopt:
– 4 jajka
– 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
– 30 gr mąki ziemniaczanej
– 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
– niecała szklanka startej na małych oczkach marchewki
– przyprawa korzenna (pół łyżeczki)
Krem:
– stała część z 2 puszek mleka kokosowego
– 2-3 łyżki mascarpone
– słodzik wedle uznania
– pokruszone orzechy pekan (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– 250 ml wody ze słodzikiem
– orzechy pekan do dekoracji
– przyprawa korzenna do dekoracji
-syrop daktylowy do dekoracji
*bez dekoracji
Wykonanie:
- Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając słodzik. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki z przyprawą i mieszamy całość delikatnie rózgą. Na koniec dodajemy marchew i ponownie delikatnie mieszamy. Ważne, aby marchew po starkowaniu maksymalnie odsączyć z soku. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach (gór-dół)
- Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na 2 części. Każdą nasączamy wolą ze słodzikiem.
- Krem: ubijamy śmietankę kokosową, dodajemy mascarpone i słodzik. Mieszamy w pokruszonymi orzechami pekan.
- Składamy ciasto: na warstwę biszkoptu wykładamy porcję kremu, przykrywamy biszkoptem. Wierz smarujemy kremem, układamy pekany, brzegi oprószamy przyprawą korzenną i polewamy syropem z daktyli. Ciasto chłodzimy min. 4h w lodówce.