Description
Fit Brownie fasolowe z serkiem stracciatella
Kolejne ciasto z cyklu “moje ulubione” 😀 – Brownie fasolowe z serkiem stracciatella 😉
Fit Brownie fasolowe z serkiem stracciatella
czas przygotowania: 45 minut | kalorie: ok. 119 kcal/1oog | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna
Składniki:
Ciasto:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– banan – 400g (ok. 4szt)
– jajka (oddzielnie żółtka i białka) – 4szt
– kakao – 30g
– słodzik – opcjonalnie
Krem:
– serek Emilki 0% – 500g
– czekolada gorzka/deserowa – 50g
– żelatyna – 20g
– woda – 250ml
– słodzik – wg uznania
– aromat śmietankowy/waniliowy – wg uznania
Polewa:
– czekolada gorzka/deserowa – 50g
– mleko 1,5% – 20ml
Wykonanie:
- Ciasto: fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. W misce miksujemy wypłukaną fasolę, banany, kakao, żółtka i słodzik. Masa powinna być dobrze zmiksowana. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 21cm) spryskanej olejem (PAM) 0 kcal. Pieczemy przez ok. 45-50min w temperaturze 180’C (termoobieg).
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wydrążamy ciasto, tak żeby zostało coś na wzór miski 😉 Wydrążonych kawałków nie wyrzucamy! - Krem: w garnku rozpuszczamy żelatynę zalewając 250ml zagotowanej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 50g czekolady ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z serkiem Emilki, słodzikiem i aromatem śmietankowym/waniliowym. Jak żelatyna trochę przestygnie, mieszamy razem z wcześniej przygotowanym serkiem. Przelewamy do wydrążonego ciasta. Jak masa trochę stężeje, to na górę układamy pokruszone kawałki ciasta.
- Polewa: przygotowujemy rozpuszczając 50g czekolady wraz z mlekiem i polewamy górę ciasta.
SPRAWDŹ INNE FIT DESERY
Details
- Listing categories bez glutenu / fit słodycze / dla wegetarian / bez cukru / brownie
Contact
- E-mail lpk@wp.pl
- Website https://www.facebook.com/fitformaaa/
- Phone 609 650 929
Dodaj opinię