FIT Banoffee
FIT Banoffee
FIT Banoffee
czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 281 kcal / 100 g | dieta: wegańska, wegetariańska, bez glutenu, bez cukru
Składniki:
Spód:
– 2 jajka
– 3/4 szklanki mąki kokosowej
– 1/2 szklanki oleju kokosowego – roztopionego
– szczypta soli
Karmel:
– 150g suszonych daktyli
Dodatkowo:
– 2 banany
– puszka mleczka kokosowego, schłodzonego przez noc w lodówce
– 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
– 3 kostki gorzkiej czekolady min. 70%
Wykonanie:
- Spód: jajka łączymy z olejem. Dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciastem wylepiamy formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach, aż tarta się zarumieni.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą, tak aby je przykryła. Odstawiamy na 1h, po czym blendujemy na gładką masę.
- Na kruchy spód wykładamy karmel z daktyli. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny i wykładamy na karmel, plasterek obok plasterka.
- Z mleczka kokosowego odlewamy wodę, a stałą część przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ksylitol i jeszcze chwilę miksujemy. Tak ubitą śmietankę kokosową wykładamy na banany i posypujemy startą gorzką czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje jak się trochę ogrzeje
🙂 Istna poezja 💕 😄