Site icon PolandGetFit

Czekoladowe donuty z waniliowym lukrem z orzechów

Czekoladowe donuty z waniliowym lukrem z orzechów


Czekoladowe donuty z waniliowym lukrem z orzechów – bez pieczenia. Wyglądają przepysznie, smakują jak duuuuże cukierki czekoladowe typu trufle lub Michałki, ale są od nich o niebo zdrowsze.

Czekoladowe donuty z waniliowym lukrem z orzechów

czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 361 kcal  / 100 g  | dieta: bez laktozy, bez glutenu, wegańska, wegetariańska

Składniki na 5-6 pączków:

Pączki:

Lukier:

Dekoracja:

Wykonanie:

  1. Pączki: wymieszaj (zblenduj) wodę, syrop, ekstrakt waniliowy, zblenowane na pastę daktyle i masło migdałowe. Dodaj suche składniki: mąkę migdałową, odżywkę i kakako do mokrych i zagnieć ciasto. Konsystencją powinno przypominać masę na tradycyjne  kruche ciasto. Uformuj z ciasta kulę.
  2. Umieść kulę pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej i nieco rozwałkuj, aby uzyskać ciasto o grubości około 2 cm. Wytnij z niego koła za pomocą szklanki i zrób w środku każdego dziurkę. Dopracuj kształt pączków palcami. Umieść donuty w zamrażalce na czas przygotowania polewy lukrowej.
  3. Lukier: zblenduj wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego na gładką masę. Dodaj na koniec rozpuszczony olej kokosowy i ponownie zblenduj.
  4. Wyjmij donuty z zamrażalnika, umieść na kratce cukierniczej i polej waniliowym lukrem. Udekoruj wedle uznania. Umieść pączki w lodówce na minimum godzinę. Przechowuj w lodówce.

 


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version