Site icon PolandGetFit

Czekoladowe donuty bez pieczenia

Czekoladowe donuty bez pieczenia


Czekoladowe donuty bez pieczenia, wykonanie z mąki migdałowej są dość kaloryczne, ale przy tym pozbawione glutenu. Szybkie i proste w wykonaniu, w smaku i konsystencji przypominają czekoladowe trufle. Aby obniżyć kaloryczność można zrezygnować z mąki migdałowej na rzecz ryżowej lub wymieszać zblendowane na proszek migdały pół na pół z mąką ryżową.

Czekoladowe donuty bez pieczenia

czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 378 kcal*  / 1 donut | dieta: bez laktozy, bez glutenu, wegańska, wegetariańska

Składniki na 4 donuty:

Pączki:

Polewa:
Dekoracja:

Wykonanie:

  1. Wymieszaj, najlepiej za pomocą robota kuchennego wszystkie składniki i dokończ wyrabianie ręcznie. Powinna powstać kula ciasta o konsystencji tradycyjnego ciasta kruchego. Podziel ciasto na 4 części i uformuj z nich donuty. Wycinam koła za pomocą szklanki i ręcznie dodaję dziurkę, a następnie formuję zaokrąglony kształt donuta. Można również użyć silikonowej formy do pieczenie donutów. Umieść pączki w lodówce na min. godziną a najlepiej na całą noc.
  2. Polewa: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej pastę kokosową. Wystudź lekko zanim polejesz donuty. Udekoruj świeżo polane pączki wedle uznania. Umieść w lodówce na ok. 20 minut. Przechowuj w lodówce przed podaniem.

*jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność pączków, a nie chcesz aby zawierały gluten możesz zastąpić mąkę migdałową, mieszając ją z mąką ryżową lub używając mąki bezglutenowej. Kaloryczność donuta pada wówczas do ok. 276 kcal.


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version