Czekoladowe ciasto na syndrom PMS Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Czekoladowe ciasto na syndrom PMS


Czekoladowe ciasto na syndrom PMS – nie tak dawno słyszałam o tym, że pewna cukiernia tworzy ciasta na poprawę nastroju. Szczególnie popularny jest deser na syndrom PMS. Eh ten marketing. Postanowiłam sprawdzić jego siłę i stworzyłam moją wersję ciasta na zespół napięcia: dużo kakao, ponieważ zawiera ma magnez, żurawina i imbir, który również łagodzi dolegliwości. Wszystko w słodkiej, light formie, która samym wyglądem poprawia humor. Zapraszam na czeko ciacho z galaretką żurawinowo-imbirową

Czekoladowe ciasto na syndrom PMS

Czekoladowe ciasto na syndrom PMS

czas przygotowania: 50 minut  | kalorie: ok. 135 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, niskokaloryczna

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Ciasto czekoladowe:
– 4 jajka
– 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
– 30 gr mąki ziemniaczanej
– 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
– czubata łyżka kakao
Galaretka:
– 250 g świeżej żurawiny (przemrożonej, aby pozbyć się goryczki)
– opakowanie żelatyny w płatkach
– słodzik wedle uznania
– ok. 1 cm kawałek imbiru wyciśnięty przez praskę do czosnku
Polewa:
– 3-4 łyżki kakao
– 2-3 łyżki mascarpone
– łyżeczka oleju kokosowego
– słodzik
– woda do uzyskania pożądanej konsystencji
Wykonanie:
  1. Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając słodzik. Dodajemy stopniowo po 1  żółtku i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki , kakao i mieszamy całość delikatnie rózgą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach (gór-dół). Ciasto po wystudzeniu dzielmy na 2 części, nasączamy mocnym kakao ze słodzikiem. Można też dodać 2-3 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
  2. Galaretka: gotujemy żurawinę ze słodzikiem i imbirem przez ok. 15 minut. Przecieramy mus przez sito, a następnie dodajemy gorącej wody aby uzyskać 400 ml płynu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na tyle, aby masa była zwarta, ale możliwe było jej przelanie na ciasto.
  3. Na spodzie umieszczamy tężejącą galaretkę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość polewamy masą czekoladową. Chłodzimy, najlepiej całą noc w lodówce.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.