Czekoladowa tarta na owsiano-daktylowym spodzie Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Czekoladowa tarta na owsiano-daktylowym spodzie


Czekoladowa tarta na owsiano-daktylowym spodzie – bez pieczenia,  coś dla czekoladoholików, na jesienną chandrę i szare, ponure dni. Taki zastrzyk endorfin i przyjemności uzależnia!

Czekoladowa tarta na owsiano-daktylowym spodzie

Czekoladowa tarta na owsiano-daktylowym spodzie

czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 218 kcal / 100g  | dieta: bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, niskokaloryczna

Składniki na formę 24 cm:

Spód:
– 150 g płatków owsianych
– 120 g suszonych daktyli
– 1 łyżkę nasion chia

Czekoladowy krem:
– 2 banany rozgniecione na papkę
– 3 łyżki kakao
– 3 łyżki słodzika ( ja dodałam miód )
– 200 ml jogurtu naturalnego
– pół tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Spód: daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie blendujemy na gładką masę i dodajemy do nich płatki owsiane i nasiona chia. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Odstawiamy do lodówki.
  2. Krem: w rondelku gotujemy odrobinę wody z kakao i słodzikiem, następnie dodajemy stopniowo jogurt naturalny. Mieszamy do powstania gęstej masy. Dodajemy rozgniecionego banana i zagotowujemy. Odstawiamy rondelek i dodajemy gorzką czekoladę w kostkach i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy krem czekoladowy do naszej formy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po godzinie układamy na niej owoce i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Zajadamy!
Czekoladowa tarta na owsiano-daktylowym spodzie

 

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.