Ciasto orzechowe z ciecierzycy
Ciasto orzechowe z ciecierzycy – Ale sztos! 😱 Ciasto orzechowe… z ciecierzycy 😁 Obawiałem się, czy to w ogóle będzie smakować, ale moje obawy były niepotrzebne 😁😁 Ciasto z cyklu fit, bez glutenu i laktozy 😜😝 W 100 g ciasta jest ok. 280 kcal 😉
Ciasto orzechowe z ciecierzycy
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 282 kcal / 100g | dieta: bez laktozy, bez glutenu, bez cukru, wegańska, niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
– 150 g suszonych daktyli suszonych
– 5g masła orzechowego
– 10 g kakao
– 120 g płatków owsianych
Jasna masa:
– 2 puszki ciecierzycy (ok. 480 g po odsączeniu)
– 200 g masła orzechowego
– słodzik – wg uznania
– aromat waniliowy – wg uznania
Polewa:
– 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do nasiąknięcia. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Daktyle odsączamy i również miksujemy. Wszystkie składniki na spód mieszamy. Następnie masę wykładamy na spód tortownicy (u mnie 21 cm). Formę chowamy do lodówki.
- Masa: ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy w misce razem z masłem, słodzikiem i aromatem na gładką masę. Całość wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
- Polewa: rozpuszczamy czekoladę i smarujemy górę jasnej masy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Tip: Spód i jasna masa są dosyć gęste, więc proponuję wyrównywać je w formie za pomocą łyżki moczonej w wodzie