Description
Ciasto Buraczek w czekoladzie
Ciasto Buraczek w czekoladzie
Ciasto Buraczek w czekoladzie
czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 150 kcal / 100 g | dieta: bez glutenu, bez laktozy, niskokaloryczna
Składniki:
Ciasto:
– 300g puree z ugotowanych buraków (3-4 średnie buraki)
– 50 ksylitolu
– 40g mąki z cieciorki
– 40g masła ghee
– 40g syropu klonowego
– 45g surowej czekolady w proszku lub kakao
– 1 jajko
– szczypta soli
– łyżka sody skropiona sokiem z cytryny
– łyżka oliwy z oliwek
Marmolada z buraka:
– 140g jagód
– 20g puree z ugotowanego buraka
– banan
– 5 łyżek mleka kokosowego (stała część)
– 1,5 łyżki żelatyny
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować formę do pieczenia (średnica 15 cm). Wysmarować ją oliwą.
- Oddzielić żółtko od białka. W misce wymieszać za pomocą blendera żółtko, puree z buraków, ksylitol, mąkę, masło, czekoladę i syrop. Zrobić jednolitą masę, dodać oliwę i sodę skropioną sokiem z cytryny. Ubić na sztywną pianę białko z solą. Dodać pianę delikatnie do masy i wymieszać wszystko łyżką.
- Przełożyć masę do przygotowanej formy i odstawić do piekarnika na 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem gotowość.
- W międzyczasie można zrobić marmoladę. W misce przy pomocy blendera wymieszać jagody, buraki, banan i mleko kokosowe, tak aby powstała jednolita masa.
- Żelatynę zalać bardzo małą ilością wrzątku i roztopić. Odczekać do momentu, kiedy żelatyna będzie temperatury pokojowej i wlać stopniowo, mieszając do masy. Wymieszać wszystko dokładnie. Przelać masę do formy z upieczonym wcześniej i ostudzonym ciastem i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny.
SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI
Details
- Listing categories bez glutenu / bez laktozy / fit słodycze / niskokaloryczna / pozostałe
Dodaj opinię