Chleb z cukinii z jabłkami i migdałami
Chleb z cukinii z jabłkami i migdałami idelany na szybkie fit śniadanie lub jako dodatek do lunchu. Smacznego fit łasuchy!
Chleb z cukinii z jabłkami i migdałami
czas przygotowania: 110 minut | kalorie: ok. 192 kcal /100g | dieta: niskokaloryczna, wegetariańska
Składniki:
– 1,5 obranych i startych średnich cukinii
– 2 jabłka
– 100 gram mąki żytniej
– 60 g mąki jaglanej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– 2 jajka
– 50 g oleju rzepakowego
– 120 g maślanki
– kilka garści migdałów
– opcjonalnie: stewia/ksylitol/miód
Wykonanie:
- Startą cukinię przesączyć przez bawełnianą ścierkę/papierowy ręcznik. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. W osobnej misce ubić białka, dodać żółta dalej ubijając. Dodać maślankę i olej. Wolno miksując dodać mieszankę suchych składników. Następnie połączyć z cukinią i jabłkami, wymieszać wszystko łyżką, ewentualnie posłodzić.
- Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec ok. 1h 30 minut w 175C. Należy sprawdzić patyczkiem czy już nie jest mokre w środku, możliwe, że będzie potrzebować paru minut dłużej lub mniej- zależy jak dobrze odsączyliście cukinie.
SPRAWDŹ INNE FIT PRZEPISY