BLUE CHIA PUDDING & PINK NICECREAM
Dzisiaj prawdziwie wakacyjna propozycja śniadania! Błękitna laguna z brzegiem różowego piasku! A tak na poważnie serwuję Wam połączenie moich najprostszych porannych ‘deserów’. Pudding chia, który zawsze się udaje, kiedy pamiętamy o proporcjach oraz domowe lody dwu składnikowe! Nasiona szałwi hiszpańskiej nie mają smaku ani zapachu, dlatego nadają się jako dodatek do czego tylko zapragniecie… Kolor takiego puddingu może być dowolny i zależy od płynu lub proszku jaki dodamy 🙂 Ja zapragnęłam smurfego koloru, który uzyskałam dzięki NIEBIESKIEJ SPIRULINIE! Jeśli ciekawi jesteście, dlaczego ten proszek jest uważany za cudowny to zapraszam do tego ARTYKUŁU.
BLUE CHIA PUDDING & PINK NICECREAM
czas przygotowania: 60 minut + ok 3h mrożenia | kalorie: 92 kcal/100g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegańska
Składniki:
pudding chia:
-25 g nasion chia (3 łyżki)
-150-160 ml mleka kokosowego
– pół łyżeczki niebieskiej spiruliny “Blue Majik” (do kupienia w Algae)
-1 łyżeczka syropu klonowego
nicecream:
– 3 mrożone banany
– 3 świeże truskawki
dodatkowo: owoce sezonowe
Wykonanie:
- Banany przygotuj do mrożenia minimum 3h przed wykonaniem śniadania/deseru. Pokrój w plasterki i ułóż niemalże jeden obok drugiego, po czym włóż do zamrażarki.
- Pudding chia należy przygotować również wcześniej – minimum 2h przed podaniem.
- Odmierz składniki do szklanki i wymieszaj energicznie, a następnie włóż do lodówki. Czynność mieszania powtarzaj przez około godzinę, co 10-15 minut.
- Kiedy banany będą zamrożone, wyciągnij je i przełóż do większego, mocnego naczynia (np. metalowy garnek) i zmiksuj blenderem ręcznym razem z truskawkami.
- Następnie wylej pudding na lody lub odwrotnie i udekoruj wedle uznania 🙂
Gotowe!