Batony z bananem i masłem orzechowym na kokosowym biszkopcie
Batony z bananem i masłem orzechowym na kokosowym biszkopcie to pomysł na kolejny deser👅 Wbrew pozorom, nie ma przy nim dużo pracy, trzeba tylko upiec spód, a reszta warstw to raz dwa i zrobione😂👅 Pomysł na deser podsunęła mi tym razem moja mama, mieliśmy tyle bananów do wykorzystania, to powstało to cudo 💘
Batony z bananem i masłem orzechowym na kokosowym biszkopcie
czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 165 kcal /batonik | dieta: bez cukru, niskokaloryczna, wegetariańska
Składniki na około 10 batoników:
Spód:
– 4 jajka
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki mąki kokosowej
Dodatkowo:
– masło orzechowe
– 3 banany
– gorzka czekolada
– 2 łyżki oleju kokosowego
– drobno pokruszone orzechy włoskie
Wykonanie:
- Spód: białka ubijamy z ksylitolem i dodajemy do reszty składników. Wykładamy do keksówki lub do małej kwadratowej formy. Pieczemy około 25 min w 180 stopniach. Kroimy ciasto na kawałki-batoniki.
- Smarujemy każdy masłem orzechowym👅, a na wierzch kładziemy połówkę banana🍌
- Polewa: rozpuszczamy gorzką czekoladę🍫 z 2 łyżkami oleju kokosowego i obtaczamy w niej batoniki. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Chłodzimy w lodówce.