Fit Brownie fasolowe z serkiem stracciatella Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Fit Brownie fasolowe z serkiem stracciatella


Kolejne ciasto z cyklu “moje ulubione” 😀 – Brownie fasolowe z serkiem stracciatella 😉

Fit Forma Brownie

Fit Brownie fasolowe z serkiem stracciatella

czas przygotowania: 45 minut | kalorie: ok. 119 kcal/1oog | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna

Składniki:


Ciasto:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– banan – 400g (ok. 4szt)
– jajka (oddzielnie żółtka i białka) – 4szt
– kakao – 30g
– słodzik – opcjonalnie

Krem:
– serek Emilki 0% – 500g
– czekolada gorzka/deserowa – 50g
– żelatyna – 20g
– woda – 250ml
– słodzik – wg uznania
– aromat śmietankowy/waniliowy – wg uznania

Polewa:
– czekolada gorzka/deserowa – 50g
– mleko 1,5% – 20ml

Wykonanie:

  1. Ciasto: fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. W misce miksujemy wypłukaną fasolę, banany, kakao, żółtka i słodzik. Masa powinna być dobrze zmiksowana. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 21cm) spryskanej olejem (PAM) 0 kcal. Pieczemy przez ok. 45-50min w temperaturze 180’C (termoobieg).
    Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wydrążamy ciasto, tak żeby zostało coś na wzór miski 😉 Wydrążonych kawałków nie wyrzucamy!
  2. Krem: w garnku rozpuszczamy żelatynę zalewając 250ml zagotowanej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 50g czekolady ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z serkiem Emilki, słodzikiem i aromatem śmietankowym/waniliowym. Jak żelatyna trochę przestygnie, mieszamy razem z wcześniej przygotowanym serkiem. Przelewamy do wydrążonego ciasta. Jak masa trochę stężeje, to na górę układamy pokruszone kawałki ciasta.
  3. Polewa: przygotowujemy rozpuszczając 50g czekolady wraz z mlekiem i polewamy górę ciasta.

 SPRAWDŹ INNE FIT DESERY

tarta jaglana z granatemfit kopiec kretaJaglany Snickersfit lionCiasto owsiano-daktylowe

 

 

 

 

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.