Fit Oreo Cake


Fit Oreo Cake – moja wersja ciasta, które chyba robił już każdy, a jeżeli jeszcze nie, to jest to znakomita okazja, aby to nadrobić. Uwielbiam ciastka oreo, w wersji thins, double, z nadzieniem strawberry, iced, lody oreo, czekoladę oreo… generalnie wszystko, co z nimi związane. Pierwszy raz jadłam oreo jakieś 15 lat temu w USA. Te oryginale są duuuużo słodsze i jeszcze bardziej czekoladowe niż te produkowane na rynek europejski. My mamy nieco inny gust i cenimy delikatniejsze smaki, Amerykanie muszą mieć wszystko na maksa. Nie udało mi się znaleźć skutecznego sposobu na uzyskanie czerni jak w ciasteczkach za pomocą kakao. Ale nie poddaję się, jak tylko uda mi się w sposób naturalny opublikuję przepis. Tymczasem zapraszam na Fit Oreo Cake!

Fit Oreo Cake

Fit Oreo Cake

czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 235 kcal / 100 g | dieta: bez białego cukru*, niskokaloryczna

Składniki na formę 15 cm:

Spód:

  • 150 g musli Bio Organic (z Lidla ;))
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • słodzik: erytrytol lub ksylitol – wedle uznania

Biała warstwa:

  • 250 g ricotty lub serka twarogowego
  • stała część dobrze schłodzonego mleka kokosowego lub bita śmietana light*
  • słodzik: erytrytol lub ksylitol – wedle uznania, ale nie żałujemy

Dekoracja:

  • ciasteczka oreo

*dostępna w maketach spożywczych

Wykonanie:

  1. Spód: musli blendujemy krótko, dodajemy kakao, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i słodzik. Mieszamy, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy formę do tarty, drugą pozostawiamy w formie kuli i obie umieszczamy w zamrażalce na czas przygotowywania kremu.
  2. Biała warstwa: ubijamy mleko kokosowe ze słodzikiem i stopniowo dodajemy ricottę. Jeżeli zdecydujecie się bitą śmietanę light, zacznijcie od jej ubicia i potem wymieszajcie delikatnie ze zblendowaną ricottą z dodatkiem słodzika.
  3. Na schłodzonym spodzie umieszczamy mniej więcej połowę białej masy, posypujemy “kruszonką” z drugiej połowy ciasta na spód i na tej warstwie umieszczamy resztę białej masy.
  4. Ciasto dekorujemy wedle uznania, Ci którzy nie są na diecie mogą użyć pokruszonych ciastek oreo 😉
  5. Ciasto najlepiej dobrze schłodzić (minimum 3 godziny) w lodówce. Można również umieścić na godzinę w zamrażalce.

 

Fit Oreo Cake


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.