Bezglutenowe knedle ze śliwkami Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Bezglutenowe knedle ze śliwkami


Bezglutenowe knedle ze śliwkami – wegańskie, możecie go polecić również swoim anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

czas przygotowania: 60 minut | kalorie: knedle ok. 126 kcal/100 g, sos ok 151 kcal/100g| dieta: bez glutenu, bez cukru, niskokaloryczna

Składniki:

Knedle:

  • 50 dag śliwek
  • 40 dag ziemniaków ugotowanych na parze
  • 15-20 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag niepalonej kaszy gryczanej
  • 5 dag cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Sos:

  • 10 dag ziemniaków ugotowanych na parze
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 100 ml melasy z karobu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Ugotowane na parze ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy siemię lniane i zagniatamy. Zostawiamy na kilka minut, żeby siemię wchłonęło wilgoć z ziemniaków.
  2. W tym czasie mielimy kaszę na mąkę, dodajemy do masy ziemniaczanej, wraz z połową mąki ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ziemniaki będą dość suche, to możemy pozostać przy tej ilości mąki ziemniaczanej. Na tym etapie najlepiej sprawdzić to, czy ciasto jest wystarczająco plastyczne i w razie potrzeby dodać więcej mąki, a następnie, jeszcze ze 2 minuty, dokładnie je ugniatać i wyrabiać. Trzeba pamiętać, że ciasto, podczas wyrabiania, uwalnia wilgoć z ziemniaków, więc może wystąpić jeszcze potrzeba podsypania dodatkową ilością mąki ziemniaczanej. Tak wyrobioną masę na knedle odkładamy na bok.
  3. Umyte śliwki nacinamy do połowy wzdłuż pestek, które usuwamy. Następnie w miejsce pestek wsypujemy po sporej szczypcie kardamonu oraz cukier.
  4. Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku tak powstałych placków układamy śliwki i następnie owijamy je, by docelowo uformować szczelną kulkę, w środku której znajduje się śliwka.
  5. Knedle wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką oliwy. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, pozwalamy im gotować się jeszcze ok. 5 minut i wyjmujemy na talerz. Polewamy sosem ze zmiksowanych ziemniaków z mlekiem kokosowych, melasą z karobu i cynamonem. Smacznego i na zdrowie!


SPRAWDŹ INNY FIT I ZDROWY LUNCH

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.