Ciasto Buraczek w czekoladzie Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Ciasto Buraczek w czekoladzie


Ciasto Buraczek w czekoladzie

Ciasto Buraczek w czekoladzie

Ciasto Buraczek w czekoladzie

czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 150 kcal / 100 g  | dieta: bez glutenu, bez laktozy, niskokaloryczna

Składniki:

Ciasto:
– 300g puree z ugotowanych buraków (3-4 średnie buraki)
– 50 ksylitolu
– 40g mąki z cieciorki
– 40g masła ghee
– 40g syropu klonowego
– 45g surowej czekolady w proszku lub kakao
– 1 jajko
– szczypta soli
– łyżka sody skropiona sokiem z cytryny
– łyżka oliwy z oliwek

Marmolada z buraka:
– 140g jagód
– 20g puree z ugotowanego buraka
– banan
– 5 łyżek mleka kokosowego (stała część)
– 1,5 łyżki żelatyny

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować formę do pieczenia (średnica 15 cm). Wysmarować ją oliwą.
  2. Oddzielić żółtko od białka. W misce wymieszać za pomocą blendera żółtko, puree z buraków, ksylitol, mąkę, masło, czekoladę i syrop. Zrobić jednolitą masę, dodać oliwę i sodę skropioną sokiem z cytryny. Ubić na sztywną pianę białko z solą. Dodać pianę delikatnie do masy i wymieszać wszystko łyżką.
  3. Przełożyć masę do przygotowanej formy i odstawić do piekarnika na 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem gotowość.
  4. W międzyczasie można zrobić marmoladę. W misce przy pomocy blendera wymieszać jagody, buraki, banan i mleko kokosowe, tak aby powstała jednolita masa.
  5. Żelatynę zalać bardzo małą ilością wrzątku i roztopić. Odczekać do momentu, kiedy żelatyna będzie temperatury pokojowej i wlać stopniowo, mieszając do masy. Wymieszać wszystko dokładnie. Przelać masę do formy z upieczonym wcześniej i ostudzonym ciastem i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny.

SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.